Undervisning

INFO


På flere af videoerne er der beklageligvis en dårlig lydkvalitet, men der er beskrevet i teksten hvordan du kan træne med din hund, og du kan bruge videoen til se hvad du kan gøre.


Alle metoder er anbefalinger, der er flere måder at lave de forskellige øvelser på, og hvis metoden ikke virker på din hund, så fortvivl ikke.

Brug altid det der virker bedst for dig og din hund. Brug altid positive metoder, og gerne et visuelt sprog, så får din hund en optimal indlæring.

Når hunden trækker i snoren!


Oplever du ofte at din hund trækker på gåturen?


Her kan du få nogle tips til hvad du skal være opmærksom på når hunden trækker.


Faktisk skal du allerede være opmærksom på din hund, inden selve gå turen. F.eks. hvordan kommer I ud af døren, er der uro, og hvad kan årsagen være til uroen. Hvad er gået forud for denne handling?


Her vil jeg lige indsparke en lille bemærkning om stress, Kig på situationen, den såkaldte stress situation og årsag, hvilken signal sender hunden i situationen, og hvordan kommer I ud af døren, og sidst men ikke mindst, hvad er gået forud for situationen. Hvilken vane er der blevet etableret. Hvad bliver der gjort.


Ved akut stress stiger adrenalinen næsten lige med det samme, den frigiver energi, og mobiliserer kræfter i kroppen


Du kan prøve at forestille dig at du kører bil i meget høj fart i overhalingsbanen. Nu kommer der en bil som ligger sig tæt bagved dig, og den vil forbi. Du skal reagerer hurtigt, og kører ind til siden, der bliver ved med at ligge biler i overhalingsbanen, så du kan ikke komme ud igen. Du skal til et vigtigt møde på et bestemt tidspunkt, og du kom lidt for sent afsted.

Du får øget puls, hjertet slår hurtigt, du begynder at svede i dine fingre, åndedrættet bliver pludselig hurtigere, og det kører på højtryk i din hjerne, blodtrykket stiger. (Det kaldes også sympatisk aktivitet som er en underdel af det autonome nervesystem)


Du tager noget af farten, når kørslen igen er blevet stabiliseret, falder pulsen, hjertet slår langsommere, åndedrættet bliver mere roligt, blodtrykket falder og du får et bedre overblik, fordi du har nedsat din aktivitet i hjernen som før kørte på højtryk. Du kører nu mere roligt.

(Det kaldes også parsympatisk aktivitet og er en underdel af det autonome nervesystem)


Det er helt naturligt for os at have stress, som er en kamp eller flugt reaktion.

Du har måske hørt om hvis nogen har bandet lidt i bilen, eller måske har du selv prøvet det, der er lige nogle kræfter der mobiliseres og noget energi der skal frigøres ik? ;0)


Så tilbage til gåturen.

Hvis du gentager den samme uhensigtsmæssige handling dagligt, kan der være kommet en stress situation som du skal gøre noget ved.


Før gåturen starter

• Før du går tur skal du se på den forudgående situation, er der nogle vaner du kan ændre f.eks. give hunden sele og line på et andet sted, end der hvor du plejer

Når hunden skal have sele på, så sæt den på fra siden af, så hunden ikke står frontalt mod dig, dette kan virke som en trussel for hunden.


Få ro på

• Vent på ro, hver gang du tager hånden på dørhåndtaget, skal du fjerne hånden igen hvis hunden bliver urolig, og det kan være du skal gøre det rigtig mange gange i starten, gå først ud når hunden er i ro. Belønningen er den åbne dør. Kører hunden op så snart den er kommet ud af døren, så tag den med ind igen, og arbejd med ro igen, sæt hånden på dørhåndtaget,og fjern hånden fra dørhåndtaget, hvis hunden bliver urolig igen,  gå først ud når den er i ro.  Bliv ved med at tage hunden med ind til den er i ro, smid gerne lidt godbidder lige når I er kommet ud af døren, så er det lettere for hunden ikke at køre op. husk selv at være rolig, træk vejret dybt, det nedsætter din puls, og hjertefrekvens og hunden mærker din tilstand.


Hunden er visuel

• Vis hunden hvad den skal, vores hunde er utrolig visuelle, så hvis hunden skal være i ro, hvad skal du så vise den?....... Ro.

Du skal bevare roen, både ved at være stille og tie stille (Jeg ved godt det kan være svært for nogle) men hvis du hidser dig op, så er du ved at lære hunden, at det er sådan den skal opføre sig.


Når I er kommet afsted

• Selve gå turen når I er kommet udenfor matriklen, hvis det er muligt, så giv hunden en lidt lang snor, så den har bevægelsesfrihed. Hver gang hunden tager kontakt til dig, så beløn den.


Belønning

• Brug kun super lækre bitte små godbidder på størrelse med en dames korte lillefingernegl, og det er som regel ikke så ofte købe godbidder i form tørre kiks er de bedste, brug gerne kylling, eller kalkun eller lign. Det er dejligt saftigt kød for hunden.


Afledning

• Hav en kontakt lyd eks ggg du kan bruge til din hund hvis du skal aflede den fra en uønsket situation, vær på forkant, reager før din hund gør det, og kast godbidder ind til siden, så din hund får blikket væk fra situationen. Undgå selv at fokuser frem mod situationen, støt din hund og kig væk sammen med den, vær afslappet.

Hvis hunden når at reagerer voldsomt, så hold afstand til situationen, når en hund begynder at gø og gøre udfald kan den sende afstands søgende signaler. Som betyder ”Hold afstand TAK”


Tempo og timing

• Når den potentielle fare er overstået så gå videre , og start gerne med at ligge godbidder på jorden, der hvor du ønsker hunden skal gå, så den kommer på arbejde og får en ny positiv situation, der kan få den til at glemme den tidligere situation. Du kan også øge eller sænke farten ved at smide godbidder der hvor hunden skal gå. Og det giver en præcis timing, (forudsat at du kaster godbidden rigtigt, og præcist) Det kan forstærke hundens motivation for at gå pænt.


Kort line og kontakt

• Der kan være situationer hvor hunden skal være i kortere line, her skal du hver gang hunden kigger på dig belønne den, træn det gerne først et uforstyrret sted.


Træk i linen giver hunden ubehag

• Trækket i linen kan skyldtes at hunden syntes det er ubehageligt, så den gør alt for at komme væk fra ubehaget, så jo mere du trækker den ene vej, jo mere trækker hunden den anden vej. Hunde kan ligesom mennesker få spændings hovedpine, de kan bare ikke fortælle os det, medmindre vi kan telepatere med dem ;o)


Hunden som problemløseren – Det giver den selvtillid

• Hvad der også er vigtigt. når hunden skal gå pænt, er at du ikke altid fortæller hunden hvad den skal. Du skal belønne når hunden gør det som du ønsker, hvis den gør noget uhensigtsmæssigt kan du aflede den. Mange hunde er utroligt afhængige af at vi hele tiden fortæller hunden hvad den skal i forskellige situationer, og det kan tillige skabe en konflikt, fordi hunden bliver misforstået, der kan dog være situationer som er svære at tackle for hunden, her skal hunden støttes gennem din vejledning.

Det kan øge hundens selvværd og selvtillid at den selv skal finde ud af at løse problemet.


Tillid og overbevisning

• Tilliden, troen og overbevisningen er utrolig vigtig, jeg tror på vi kan, så vi gør det, her skal der sættes et mål for den gode gåtur, eller aktivitet. Brug blide metoder.


Gør det på en anden måde

• Hvis din hund ikke har forstået hvad du ønsker fra den, så Ignorer hunden meget kortvarigt, afled og vejled den kærligt, husk at gøre det på en anden måde, hvis hunden ikke har forstået dig.


Brug dig selv som redskab

• Du kan træne at hunden skal stoppe hver gang der er et træk i linen, og når linen er slap så går I videre. Husk du må i denne situation ikke hjælpe din hund, du skal afvente den slappe line, så hunden selv kan lære at finde ud af hvornår det kan betale sig at gå pænt. Det kræver at du vil investerer noget tid i træningen og at du har tålmodighed.


Ingen straf

• Du må aldrig skælde din hund ud for ikke at gøre som du ønsker den skal gøre. Tænk nu hvis det er dig selv der ikke har forklaret hunden det ordentligt. Spejl dig i situationen, viser hunden dig rent faktisk at du skal hjælpe den på en anden måde?


Kropssprog

• Kropssproget betyder også noget, for her sender I en masse signaler til hinanden, og hunden kan mærke din tilstand, tænk på bilkørslen hvor du pludselig ændrer din puls.

Brug dit kropssprog og vær så afslappet som muligt. Træk vejret dybt.


Vær nærværende

• Nærvær som din hund vil elske. Læg gerne mobilen, og musikken i ørerne væk. Vær der for hunden, så I begge kan få en god gåtur.


Dårlige vaner og undskyldninger

• Undskyldninger for ikke at kunne nå det, eller ikke have trænet hunden, får hunden ikke en god gåtur af. Hunden etablere lynhurtigt både gode og dårlige vaner, og hvis du ønsker den gode gåtur, så lav den til en god vane for hunden. Hvis hunden har etableret en dårlig vane, så kan du som udgangspunkt bruge lige så lang tid på at ændre vanen som vanen har stået på, med mindre du indkoder en ny vane hos hunden. Derfor er træningen vigtig.


Nye tiltag

• Hvis hele gåturen så stadigvæk ikke lykkedes, så kan der være noget overskuds eller underskudsenergi som bliver brugt på gåturen. Her er det nødvendigt at kigge på hundens energiniveau og dens aktivering i dagligdagen.


Skrevet af adfærdsbehandler Lene Andresen


_________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________


Godbidder til hunden


Her er brugt 4 kyllingepølser


 • Tag en pølse og skær den 4 gange igennem på langs
 • Nu har du fire lange stykker ud ad en pølse skær dem alle i skiver
 • Til en træningstime: Brug to til fire hele pølser, alt efter din hunds størrelse
 • Brug gerne kyllinge eller kalkunpølser til træningen


Dæmpene og positiv lineføring


 • kast godbidder der hvor du ønsker hunden skal gå
 • Det giver en præcis timing og belønning
 • Når hunden kigger op, skal du kaste næste godbid
 • Tilpas tempoet, så hunden ikke trækker
 • kast ikke godbiden for langt frem, for så vil hunden trække, den skal lande der hvor du ønsker hunden skal gå


Jeg opfandt denne metode  i 2012, da jeg havde en skinne på hele mit venstre ben og gik mere stift og langsommere end jeg plejede, og derfor var det nødvendigt at ændre tempo. Det gav bonus for jeg opdagede hvor flot vores hunde kunne gå på en helt afslappet måde.


I dag bruger jeg også metoden når jeg afleder hunde fra div. forstyrrelser, og den er efterhånden blevet meget brugt i hundetræningen også. Når hunden går og snuser i jorden sender den dæmpe signaler til andre hunde (Jeg er venlig). Ofte når hunden skal tage en godbid fra hånden som beløning, når ejeren ikke at belønne hunden korrekt da hunden kan nå at flytte sig, før godbidden rent faktisk er klar. Her kommer ejeren ofte i konflikt med hunden fordi hele kropssproget kan have en forkert holdning til hvor hunden skal placerer sig, og så kan der komme lidt iritation som sender et forkert signal til hunden, og det hele kan blive mere anspændt, og så kan der opstå endnu flere fejl . Når hunden tager godbidden der hvor den skal gå, arbejder den selvstændigt, og ejeren viser hunden tillid, snoren løsnes og det føles mere frit for hunden. på et tidspunkt vil hunden begynde at observere hvor godbiddden kommer fra, og den vil begynde at kigge op. Her kan du begynde at variere med både at give fra hånden når kontakten er der, og smide godbidder på jorden så hunden bliver optaget af at søge istedet for at blive forstyrret af andre ting omkring den.


I dag kalder jeg metoden for dæmpende og konfliktfri lineføring. - og metoden har givet pote! :o) Gå turen er en fornøjelse!_____________________________________________________________________________________________________________________

Ikke hoppe op


Når hunden hopper op, eller forsøger på det


Skal du:


 • Kigge væk - INGEN ØJENKONTAKT med hunden
 • TIE BUM STILLE, ingen lyd, ingen snak,  heller ikke med andre personer.
 • Stå og ret dig op, svaj lidt i ryggen, hold dit hoved bagud, ikke kigge på hunden.
 • Det er ligesom at "stå ret"
 • Stivn / frys = Du skal spænde ALLE dine muskler i hele din krop.
 • Afled hunden


Når hunden går væk for evt. at snuse, kan du stille, uden at sige noget, kaste en gobid på jorden/græsset/gulvet.


Du skal IKKE give hunden godbidden fra hånden af, den skal falde ned på underlaget, så hunden begynder at søge, i stedet for at hoppe op.

Ikke noget med nogen efterfølgende opmuntring, for så kan hunden ikke lade være med at hoppe op.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Træn indkaldTræn inkald rigtig mange gange


Fremgangsmåde i lukket have!


kald på din hund

Stå med siden til den

Kast en godbid lige foran dine fødder når den kommer ind til dig

Sæt dig evt. på hug og giv hunden en godbid medens du sætter snor på

Kald også en gang imellem på din hund, for at give den en godbid, og giv den derefter fri igen, så den ikke altid bliver sat i snor når den kommer

Giv den ALTID en belønning, evt. en godbid for at komme

Hvis hunden Ikke vil komme skal du:


Løbe den modsatte vej, medens du kalder på din hund

Være i bevægelse og have et glad kropssprog

Smide godbidder for fødderne af dig selv, når den nærmer sig

Når hunden er kommet hen til dig, giv den en godbid medens du sætter snor på

Du må ALDRIG skælde hunden ud for ikke at komme, så risikerer du bare at den slet ikke vil komme (Tæl til 10 elle 100 i stedet for)

Undgå at række ud efter din hund, prøv i stedet at lokke den ind til dig med godbidder.

Du kan også


Sætte dig ned og rode i noget græs/jorden for at lokke hunden hen til dig

Gemme dig bagved et træ

Nogle racer er meget selvstændige, (f.eks. spidshunde) De kan have gavn af at være i en lang line, i stedet for at der er en risiko for at den løber langt væk, og i værste fald ud på en vej


Indkald fremgangsmåde på åbent areal

Træn indkald med en lang line!


Du skal holde helt ude i enden af linen

Når hunden af sig selv kommer ind til dig, (uden du har kaldt) skal du belønne den

Hver gang hunden søger din kontakt skal den belønnes

Træn det mange gange

Begynd efterhånden at sige hundens navn, lige når den er kommet ind til dig, og giv den samtidig en belønning

nu kalder du på hunden når den er helt ude i linen

Hvis din hund ikke vil komme så vend dig selv i den modsatte retning og kald på hunden samtidig med du vender dig i den modsatte retning kan du bevæge dig og kalde. Beløn straks når hunden kommer ind til dig (Uanset hvor lnge den har været om at komme hen til dig.


På et åbent område kan du bruge en ti meter line, så hunden ikke får succes med at stikke af.


Træn inkaldet rigtig mange gange


Efter hånden som din hund bliver sikker l at komme hen til dig, kan du prøve uden line at gemme dig bag et træ og kalde på din hund.


God fornøjelse med træningen


 

_____________________________________________________________________________________________________________________

Klikkertræning af apportøvelsen


Tænd for lyden, så du kan høre hvornår der klikkes!


Du skal sætte dig et overordnet mål, og derefter dele øvelsen op i flere små delmål som til slut får hunden mod det endelige mål


Timing er vigtig, hvilket vil sige at hunden skal belønnes i det splitsekund, den gør det ønskede mål. Hunden skal selv tilbyde sin egen adfærd du må på ingen måder hjælpe, dog kan du flytte dig lidt rundt og bruge din krop, derudover betyder klikket at belønning er på vej, i starten skal klik og belønning næsten falde samtidig.


 Baglæns kædning af apport øvelsen


Hunden nærmer sig apport. - klik og beløn

Hund åbener mund om apport - klik og beløn

hund holder om apport - klik og beløn

Hund løfter apport, hav dine hænder som en skål nedenunder, så de griber apporten, når hunden smider den - klik og beløn

Læg apport på underlag gentag øvelser fra 1 - 4 fra jorden af

kast apport lidt væk fra hund

Beløn med apport når hund kommer med den (Vær tålmodig og vent på hunden)

_____________________________________________________________________________________________________________________


Her laves der mental aktivering.


Hunden bliver stimuleret ved både at bruge hjerne og snude, hvilket er med til at trætte på en dejlig naturlig måde.


Aktivering kan anbefales ved hunde der er understimuleret, og ved hunde der har brug for at få omsat sin energi til nogle mere rolige aktiviter.


Hunde der lider af et forhøjet stressnivaeu kan have brug for mentalt aktivering i min. 30 - 45 min fordelt i løbet af dagen.